I Wojewódzki Konkurs Kulinarny "HIPOLIT CHEF" w ZSP nr 2 w Rumi rozstrzygnięty!

Dnia 7 kwietnia 2017 roku w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Rumi, po raz pierwszy, odbył się Wojewódzki Konkurs Kulinarny „Hipolit Chef“. Projekt ten skierowany jest do młodych kucharzy, którzy mają okazję zaprezentować swoje umiejętności przygotowując potrawy z produktów, które poznają dopiero w chwili rozpoczęciu konkursu.

W tym roku były to: dorsz,mango i biała czekolada. Z tych produktów z dowolnymi dodatkami należało przygotować dwa dania główne. W zawodach liczą się nie tylko umiejętności ale też kreatywność i odporność na stres spowodowany presją czasu, bo potrawy trzeba przygotować w określonym czasie – uczestnicy mieli na to dwie godziny. Wszystkim udało się doskonale sprostać zadaniu.

W rywalizacji wzięło udział 19 uczniów z 11 szkół ponadgimnazjalnych województwa pomorskiego m.in. z Wejherowa, Kłanina, Owidza, Rumi, Gdańska, Gdyni, Pucka, Lęborka i Słupska. Sponsorami tegorocznego konkursu byli: firma Gastrem – wyposażenie gastronomii, firma Farutex, Paweł Sztenderski z firmy Carving Art oraz Adam Krzywiec z restauracji „Sekai Sushi” w Rumi. Nagrody ufundowało też Starostwo Powiatowe w Wejherowie, którego przedstawiciele Wicestarosta Wejherowski Witold Reclaf oraz Członek Zarządu Powiatu Wejherowskiego Wojciech Rybakowski wraz z Dyrektorem ZSP nr 2 w Rumi Halina Filińską wręczyli nagrody wszystkim uczestnikom konkursu. Jury w składzie: Tomasz Leśniak – Hotel „Szafir“ Jastrzębia Góra, Grzegorz Billot – Hotel „Hilton“ Gdańsk, Dorota Maciejewska z firmy Gastrem, Rafał Wronka z Hotelu „Puro” z Gdańska oraz Dariusz Mikołajczak z Hotelu „Nadmorski” z Gdyni, Lucyna Ignatowicz -Przewodnicząca Rady Rodziców ZSP nr 2 w Rumi oraz Łukasz Stankiewicz z Hotelu „Skipper” w Rewie, doceniło wysoki poziom i profesjonalizm wszystkich uczestników a za najlepszych uznało:

I miejsce : Kaceper Serafińczuk z Zespołu Szkół Gastronomiczno – Hotelarskich w Gdańsku
II miejsce: Szymon Kierszka z „Hipolita” – Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 w Rumi
III miejsce: Agnieszka Osipowicz z Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych w Słupsku

Jury przyznało też dwa wyróżnienia: Dorocie Drewczyńskiej z ZSP nr 3 w Wejherowie i Dawidowi Barei Centrum Kształcenia Praktycznego w Słupsku.

Sponsorem głównej nagrody był hotel „Hilton” z Gdańska, który ufundował zwycięzcy miesięczny staż w restauracji „Murcato” oraz kolację dla dwóch osób w tej restauracji. Tegoroczny konkurs „Hipolit Chef“ przygotowały nauczycielki ZSP nr 2 w Rumi: Panie Barbara Sanecka oraz Małgorzata Więcek, Dorota Gaszta, Barbara Smolarek i Magdalena Blok-Krampa.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *