Klaudia Raif i Szymon Kierszka zdobyli II miejsce w IV Ogólnopolskim Konkursie Kulinarnym „Literacka Kuchnia”  Klaudia Raif i Szymon Kierszka zdobyli II miejsce w ogólnopolskim konkursie kulinarnym IV Ogólnopolskim Konkursie Kulinarnym „Literacka Kuchnia”

24 października 2017 roku w Zespole Gastronomiczno-Hotelarskim w Gdańsku odbył się IV Ogólnopolski Konkurs Kulinarny „Literacka Kuchnia”. Patronaty Honorowe nad imprezą objęli Marszałek Województwa Pomorskiego Pan Mieczysław Struk, Pomorski Kurator Oświaty Pani Monika Kończyk, Prezydent Akademii Gastronomicznej w Polsce Pan Maciej Dobrzyniecki, Prezes Stowarzyszenia Kucharzy Polskich Pan Krzysztof Szulborski.

Naszą szkołę dzielnie i z dumą reprezentowali:  Klaudia Raif i Szymon Kierszka z klasy 2E przygotowani przez Panie Dorotę Gasztę i Małgorzatę Więcek. Jury w składzie: Maciej Dobrzyniecki – Prezydent Akademii Gastronomicznej w Polsce oraz Krzysztof Szulborski Prezes Stowarzyszenia Kucharzy Polskich przyznali naszej drużynie II miejsce za deser brownie z nutką pomarańczy  – smak chili, smak życia według książki J. Ryal Stradal „Smak chili, smak życia”.

Celem imprezy było propagowanie czytelnictwa, zapoznanie z twórczością klasyków i pisarzy współczesnych, kształtowanie postaw kreatywnych poprzez szukanie inspiracji kulinarnych w innych dziedzinach sztuki,  zachęcanie do rozwijania umiejętności z zakresu technologii gastronomicznej, rozbudzanie wrażliwości estetycznej, podnoszenie poziomu efektywności kształcenia zawodowego,  propagowanie idei, że artystą można być również w dziedzinie sztuki kulinarnej. Adresatami konkursu byli uczniowie szkół ponadgimnazjalnych klas o profilu gastronomicznym startujący w zespołach dwuosobowych, którzy inspirując się literackimi opisami potraw  przygotują zakąskę i deser oraz prezentację potraw.

W konkursie wzięły udział 14 dwuosobowe drużyny z całej Polski:

Zespół Szkól Przemysłu Spożywczego im. J. Śniadeckich z Poznania
Zespół Szkół im. Gen. Dezyderego Chłapowskiego w Bolechowie Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych z Murowanej Gośliny
Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 2 im. Hipolita Roszczynialskiego z Rumi
Zespół Szkół Gastronomiczno – Hotelarskich z Gdańska
Zespół Szkół Hotelarsko – Gastronomicznych z Gdyni
Zespół Szkół nr 1 z Władysławowa
Zespół Szkół Gospodarczych z Elbląga
Powiatowy Zespół Szkół nr 1 z Kościerzyny
Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych z Przodkowa
Zespół Szkół Agrobiznesu z Człuchowa
Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych nr 3 im. ks. Edmunda Roszczynialskiego z Wejherowa
Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych im. Jana Pawła II z Kościelca
Zespół Szkół Gastronomicznych im. I Armii Wojska Polskiego z Łodzi
Zespół Szkół Agrotechnicznych im. Władysława Reymonta ze Słupska

Więcej o konkursie:
https://gdansk.tvp.pl/34531692/konkurs-literacka-kuchnia-dla-uczniow-szkol-gastronomicznych

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *